Klimaatvoetafdruk verkleinen
Rabobank Pensioenfonds streeft naar verdere verlaging van de CO2-voetafdruk van onze beleggingsportefeuille.
Voor de beleggingen in aandelen hanteren wij een beleid waarmee we de CO2-intensiteit van onze beleggingen halveren ten opzichte van de situatie in 2019. Dit gebeurt op basis van CO2-intensiteit die gemeten wordt in termen van CO2e/miljoen dollar omzet. Hierdoor wordt er minder belegd in ondernemingen die een sterke afhankelijkheid hebben van de uitstoot van broeikasgassen voor het genereren van hun omzet en wordt er meer belegd in energie-efficiënte ondernemingen. Hiermee mitigeren wij klimaatrisico’s waar de portefeuille aan is blootgesteld. Met name transitierisico’s die samenhangen met toenemende regelgeving om CO¬2-uitstoot tegen te gaan en te beprijzen.
Voor de aandelenportefeuille is het CO¬2¬-reductiebeleid verwerkt in een maatwerkindex via FTSE Russell. De CO2-intensiteit van de index moet bij herbalancering telkens onder een specifiek niveau blijven. Dit niveau is vastgesteld op 50% van de CO¬2-intensiteit van de aandelenportefeuille per medio 2019.
We hebben met de managers voor Bedrijfsobligaties (laag risico) en High Yield obligaties (hoog risico) ook afspraken gemaakt om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Voor deze beleggingen is afgesproken dat de CO2-intensiteit ten minste 50% lager ligt in vergelijking met de benchmark per eind 2019.
Voor onze directe woningenportefeuille is met de vermogensbeheerder Achmea Real Estate een CO2-reductiepad afgesproken met als doelstelling een 50% verlaging van de CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 en 100% emissiereductie in 2050. Hiervoor is een combinatie van verduurzamingsmaatregelen voor vastgoed afgesproken. Via groene daken, verschillende planten in de binnentuinen en plaatsing van insectenhotels leveren we als pensioenfonds ook een bijdrage aan de biodiversiteit van de naaste omgeving van onze vastgoedprojecten.