ESG-integratie versterken
We verwachten van onze vermogensbeheerders, dat zij zo goed mogelijk informatie over duurzaamheidsfactoren integreren in hun beleggingsproces. Doel is dat deze managers tot beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen komen. We noemen dit ook wel het versterken van de ESG-integratie. Daarbij gaat het om ecologische, sociale en governance factoren (ESG).
Voor de beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties hanteren wij een ‘best in class’ beleid voor ESG -integratie. Dit betekent dat alleen bedrijven die binnen hun sector het beste presteren op ESG-gebied een plaats krijgen in onze portefeuille. Dit gebeurt op basis van ESG-ratings die de vermogensbeheerders zelf kiezen en die passen binnen hun beleggingsstrategie.
Aandelen
We hanteren een maatwerk benchmark voor onze wereldwijde aandelenportefeuille. We hebben het ‘best in class’ beleid verwerkt in deze maatwerk aandelenbenchmark. De bedrijven die op basis van hun ESG score behoren tot het slechtste kwartiel (laagste 25%), krijgen geen plaats in onze benchmark. Anders gezegd: alleen de bedrijven met een ESG score die behoort bij de beste 3 kwartielen (hoogste 75%) krijgen een plaats in onze benchmark. We hebben twee vermogensbeheerders aangesteld om deze benchmark zo goed mogelijk te volgen (passief mandaat).
Bedrijfsobligaties en high yield
We hebben soortgelijke afspraken gemaakt met onze vermogensbeheerders voor de ‘investment grade’ bedrijfsobligaties en de ‘high yield’ obligaties. Doel is dat deze managers de slechtst presterende ondernemingen op ESG-gebied vermijden en daarmee risico’s reduceren.
We hebben de selectie en het monitoren van de externe vermogensbeheerders uitbesteed aan onze fiduciair manager Achmea Investment Management. Eén van de pijlers bij deze selectie en monitoring is de prestatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. Achmea IM hanteert een uniforme en uitgebreide vragenlijst om te komen tot een volledig beeld. Deze vragen hebben betrekking op:
- het MVB-beleid binnen de organisatie
- de integratie van MVB in het beleggingsproces van de externe manager
- het beloningsbeleid van de externe manager
Na beoordeling van de ingevulde vragenlijst volgt een score die leidt tot een groen, oranje of rode kleur voor de pijler MVB. De kleurstelling geeft een beeld van in hoeverre vermogensbeheerders serieus aandacht en middelen besteden aan MVB. Bij een score die niet groen is, leidt dit tot extra gesprekken met de vermogensbeheerder om verbeteringen in het proces te stimuleren. De beoordeling van de MVB-pijler is een vast onderdeel van de jaarevaluaties, die Rabobank Pensioenfonds binnen het uitvoerend bestuur bespreekt.