Beleggingsbeleid
Rabobank Pensioenfonds streeft naar transparantie over het beleggingsbeleid en de behaalde resultaten. Onderstaand treft u de belangrijkste documentatie aan van ons pensioenfonds op het gebied van beleggen.
Beleggingsovertuigingen Rabobank Pensioenfonds
- We nemen niet meer risico dan nodig is om een waardevast pensioen te realiseren en we beperken het risico indien nodig om het nominale pensioen te beschermen.
- We zien risicobeheer als een dynamisch proces.
- We geloven dat bij het risicobeheer de inzet van opties een meerwaarde kan hebben.
- We kunnen onze beleggingsmogelijkheden vergroten en een beter rendement behalen.
- We kunnen het risico van marktschokken en illiquiditeit, binnen acceptabele grenzen dragen.
- We kunnen profiteren van de premie op illiquide beleggingen.
We identificeren de volgende risicofactoren die in aanmerking komen:
- aandelen
- krediet
- looptijd
- inflatie
- illiquiditeit
- grondstoffen
- alternatieve beleggingen
- opkomende markten
- real assets
We dekken het renterisico af, waarbij we rekening houden met de lange termijn verbanden tussen rente, aandelen en inflatie en ook met de materialiteit van het renterisico.
We dekken de belangrijkste valutarisico’s in de ontwikkelde markten af, waarbij we rekening houden met de lange termijn verbanden tussen valuta, aandelen en zakelijke waarden en ook met de materialiteit van het valutarisico.
- We kunnen met spreiding de verhouding tussen rendement en risico optimaliseren.
- We letten erop dat de spreiding binnen een categorie in relatie blijft staan tot de totale portefeuille.
- We hanteren een normatieve ondergrens en willen niet verdienen aan ondernemingen en overheden die onze basisprincipes schenden.
- We verwachten dat beleggingen in ondernemingen en overheden die milieu-, sociale- en bestuurlijke risico’s goed beheersen, betere resultaten opleveren.
- We kunnen met impactvolle investeringen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, binnen de kaders van onze kerntaak.
- We beleggen alleen actief als dat gepaard gaat met een hoger verwacht netto rendement en/of lager verwacht risico en/of indien een passieve invulling niet goed mogelijk is.
- We zien de selectie van benchmarks als een actieve keuze en kiezen voor (maatwerk) benchmarks die het beste passen bij onze lange termijn doelstellingen.
We betrekken kostentransparantie, uitlegbaarheid van kosten, verwacht rendement en maatschappelijke impact in onze afweging.
We staan alleen complexiteit toe als daar een duidelijke verwachte meerwaarde tegenover staat.